Трима служители на ръководни позиции в МВР са позволили на обвинения

...
Трима служители на ръководни позиции в МВР са позволили на обвинения
Коментари Харесай

Шефове в МВР са помагали на Георги Семерджиев


Трима чиновници на управителни позиции в Министерство на вътрешните работи са позволили на обвинявания за тежката злополука на бул. " Черни връх " Георги Семерджиев да избегне наказателно гонене за нарушавания на пътя. Това заяви пред публицисти служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. " Изглежда, че Семерджиев е имал чадър на високо равнище ", разяснява още той. По информация на bTV санкции ще получат началниците на Пето, Шесто и Седмо РПУ в София. Те не са осъществили надзор върху подчинените си по време на досъдебни производства и инспекции по отношение на Семерджиев.

До момента е открито, че над 40 чиновници на Пътна полиция и Охранителна полиция са били свързани с обвинения Георги Семерджиев, който с автомобила си умъртви две млади дами на централно столично кръстовище. Срещу униформените започват незабавни дисциплинарни производства. " Те са нарушили отговорностите си или не са изпълнявали това, което би трябвало по закон ", сподели министърът.

За полицайката Симона Радева има много данни и тя предстои на уволняване. Става дума за несъвместими дейности от нейна страна. Тя е помогнала на Семерджиев да избегне санкции, заяви още Демерджиев.  Министърът уточни, че инспекцията в Министерство на вътрешните работи за връзки със Семерджиев е за интервал от 2014 година насам, като в някои случаи е изтекла отминалост да се търси отговорност. Затова той поиска тези чиновници сами да изоставен Министерство на вътрешните работи. Демерджиев позволи още, че въпросът със Семерджиев да не е изолиран случай.

Към сегашния миг обвиненият Георги Семерджиев се намира в ареста. Срещу него към този момент се повдигнати 5 обвинявания - за тежкия случай с две жертви, управлението на автомобил след приложимост на опиати, за фалшиви регистрационни номера и подправена шофьорска брошура, както и за владеене на опиати, открити в жабката на колата. Пред съда Семерджиев се отбрани, че няма общо с автомобила и че в деня на злополуката е бил похитен. Част от материалите по делото за злополуката бяха отделени в настрана досъдебно произвеждане на Софийската градска прокуратура. Според нея в интервала от 2021 година до деня на злополуката " при изискванията на продължавано закононарушение длъжностно лице от конструкция на Министерство на вътрешните работи е нарушило служебните си отговорности за да набави за себе си или за другиго полза ".

Първоначално след злополуката се твърдеше, че вторият човек в колата на Семерджиев е избягал от местопроизшествието. Бившият вътрешен министър Бойко Рашков съобщи пред публицисти, че е установена жената, за която се допуска, че е била със Семерджиев по време на злополуката, като загатна, че тя е полицейски чиновник.

Впоследствие обаче следствието е открило, че обвиненият е бил самичък в колата сега на случая. На записите от камерите на мястото на нещастието се вижда силуетът на един човек, който напуща мястото на злополуката.  " Не са готови автотехническата и видеотехническата експертизи, но можем да твърдим, че не е имало различен човек в колата ", изясни пред " Сега " представителят на СГП Десислава Петрова.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР